Pesäpallon kunniagalleria sai viisi uutta jäsentä

19.7.2014

Pesäpallon kunniagalleria avattiin osana lajin 90-vuotisjuhlallisuuksia Jyväskylässä kesäkuussa 2012. Ensimmäisessä aallossa arvokkaan huomionosoituksen sai 20 ansioitunutta toimijaa sekä pelillisillä että kentän ulkopuolisilla ansioilla. Lauantaina gallerian ovet avautuivat viidelle uudelle pesäpallolegendalle.

Ilpo Kytösalmi valittiin vuoden pesäpalloilijaksi 1971 ja parhaaksi lukkariksi 1970. Imatran Pallo-Veikkojen kasvatti pelasi urallaan 13 Itä-Länsi-ottelua. Kytösalmesta tuli ensimmäinen pesäpalloilija, joka rikkoi maagisen 1900 pesispörssipisteen rajan. Monipuolinen urheilija voitti 21 vuoden pääsarjakautensa aikana kaksi Suomen mestaruutta 1977-78.

Pekka Peltomäki on 13 Itä-Lännellään ja 14 Liitto-Lehdistöllään yksi pesäpallon kaikkien aikojen arvo-ottelijoista. Alajärven Ankkureiden kasvatti valittiin vuoden pesäpalloilijaksi 1978 ja kolmesti vuoden pelinjohtajaksi. Pelaajana mestaruus jäi unelmaksi, mutta viuhkan varressa kultajuhlat toteutuivat kahdesti 1988–89.

Tuula Salonen keskeytti uransa kausiksi 1966 ja 1968-70 perheenlisäyksen vuoksi, mutta palasi takaisin voittaen Työväen Maila-Poikien joukkueessa vielä kaksi mestaruutta ja kaksi SM-hopeaa. Kolminkertainen vuoden pesäpalloilija kruunattiin urallaan kahdesti etenijä- ja kerran lyöjäkuningattareksi. Yhdeksän Itä-Lännen tähtipelaaja voitti 11 pääsarjakautensa aikana 10 SM-mitalia.

Seppo Uusi-Oukari on yksi Kankaanpään Mailan seuraikoneista. ”Batu” oli nostamassa kasvattajaseuraansa mestaruussarjaan ja pelasi sen riveissä koko 16-vuotisen pääsarjauransa ajan. Vasurikotiuttajan kierteet purivat ennätyksellisesti, kun Uusi-Oukari voitti lyöjäkuninkuuden kuudesti peräjälkeen 1971-76. Vuoden pesäpalloilija 1976 pelasi urallaan seitsemän Itä-Länttä ja yhdeksän Liitto-Lehdistöä.

Olli Veijola (1906-57) herätti jo nuorena huomiota taidoillaan ja taktisella oivaltavuudellaan. Juonikas lukkari oli pesäpallon alkuaikojen parhaita pelipaikallaan. Ensimmäisen viidestä Suomen mestaruudestaan Veijola voitti Lahden Suojeluskunnan joukkueessa 1925. Monipuolisella urheiluvaikuttajalla on meriittejä mm. seitsemän Itä-Länsi-ottelun pesäpalloilijana, Suomen suunnistusurheilun uranuurtajana ja vuoden 1941 Suomi-Ruotsi maaottelumarssin marssipäällikkönä.

Pesäpallon kunniagalleria ja kaikkien 25 ansioituneen kunniagalleriataulut: http://www.pesis.fi/kunniagalleria/