Laadukkaasti järjestetyt pesäpalloleirit houkuttelivat ennätysmäärin juniorijoukkueita

6.8.2014

Pesäpallon neljälle valtakunnalliselle leirille osallistui tänä kesänä yhteensä 359 joukkuetta. Ennätyslukemat takasi kaikkien aikojen suurin nuorimpien ikäluokkien Naperoleiri, joka houkutteli Lappeenrantaan 67 joukkueellista alle 10-vuotiaita pesäpalloilijoita. Haapajärven Tenavaleirille osallistui 95, Loimaan-Pöytyän Suurleirille 106 ja Seinäjoen Nuorisoleirille 91 joukkuetta.

Leirijärjestelmä kokoaa samanikäiset nuoret eri puolilta Suomea samalle paikkakunnalle vajaan viikon ajaksi. Mukaan pääsee kilpailuhenkisemmin tai hauskanpitoa painottaen. Liikunnallisuus on joka tapauksessa avainasemassa.

 

– Lasten ja nuorten liikuntaharrastus lähtee innostuksesta. Se on myös yksi leirien tavoite, sytyttää elinikäinen kipinä liikkumiseen onnistumisten kautta, Pesäpalloliiton seuratoimintapäällikkö Jari Malinen sanoo.

 

– Leiriläisten peli-iloa oli mahtavaa seurata, kiitän kaikkia hienosta leiriasenteesta. Toivon, että niin pelaajat kuin muut leiriläisetkin saivat lisää potkua harrastuksen jatkamiseksi ja intoa harjoittelemiseen. Pesis on parasta, mitä kesällä voi tehdä, ennätyssuuren Naperoleirin johtaja Mirja Haili säestää.

 

Leirit pyörivät vapaaehtoisten voimin. Sekä organisaatiot että joukkueiden taustahenkilöt ovat pyyteettömästi toiminnassa mukana. Kesälomia suunnitellaan leiriaikataulujen mukaan ja matkaan lähdetään kokonaisten perheiden voimin.

 

– Vapaaehtoisia voi tuskin kylliksi kiittää. He tekevät arvokasta työtä mahdollistamalla nuorten liikuntaharrastuksen ja jättävät samalla omalle seuralle pelimerkkejä viedä toimintaa eteenpäin. Samaa voi sanoa joukkueenjohtajista, vetäjistä ja valmentajista, joista monet viettävät kesälomiaan useammalla leirillä. En voi kuin ihailla heidän sitoutumistaan, Malinen kehuu.

 

– Tasavallan presidentin Sauli Niinistön vierailu puolisoineen Haapajärven Tenavaleirillä oli vahva viesti ja uuden innostuksen lähde kaikille toimijoille. Korkeimmallakin tasolla vapaaehtoistyötä arvostetaan ja liikunnan merkitys ymmärretään, Malinen kiittelee.

 

Leirienkin kohdalla vaatimustaso on järjestelyiden osalta noussut. Naperoleirin johtaja Haili painottaa organisoinnin ja etukäteissuunnittelun merkitystä.

 

– Korvaamattoman tärkeää on tarpeeksi iso ja osaava joukko talkoolaisia. Ilman heitä ei leirin järjestäminen olisi mahdollista. Huolellinen suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin ja vastuualueet jaettiin jo noin vuotta ennen leiriä, Haili sanoo.

 

– Kukin keskittyi suunnittelemaan ja toteuttamaan omaa osa-aluettaan, vaikka yhdessä toinen toisiamme sparrasimme. Sitä kautta perusasiat olivat leirillä kohdallaan. Aikataulut pitivät, majoitustilat ja ruokailut toimivat hyvin, kenttäolosuhteet olivat loistavat. Kun kaupan päälle saimme mahtavat säät, lopputulos ei olisi voinut olla kovin huono, Haili näkee.

 

Pesäpalloliitossa leiritoimintaan on panostettu koulutuksen kautta ja laatuvaatimuksista on pidetty kiinni. Malinen ei peittele tyytyväisyyttään lopputuloksesta, mutta haluaa aina tehdä asioita vähän paremmin.

 

– Lappeenrannassa kentät olivat kävelyetäisyydellä, mistä tuli kasapäin positiivista palautetta. Isommilla leireillä taas välimatkat uhkaavat venyä turhan pitkiksi, mikä aiheuttaa logistisia haasteita. Kapasiteetin ylärajoilla mennään edelleen eli meillä on positiivisia ongelmia ratkottavana. Kunnilta ja kaupungeilta toivomme myös tulevaisuudessa myönteistä suhtautumista yhteistyöhön vapaaehtoisvoimin toteutettavien tapahtumien osalta, Malinen toteaa.

 

– Kilpailupuolella mietityttävät yhdistelmäjoukkueet ja hyvin nuorten pelaajien seurasiirrot. Ikäluokkien pieneneminen on ymmärrettävää, mutta silti useista kasvattajaseuroista toivoisi näkevän leireillä omat joukkueet, Malinen pohtii.

 

Leirien järjestäjät panostivat tänä kesänä vahvasti viestintään ja leiriläiset itsekin olivat aktiivisia erityisesti sosiaalisessa mediassa. Leirit elävätkin vielä pitkään muistoina ja tarinoina Instagramista perinteisiin valokuva-albumeihin.

 

– Päällimmäiseksi jäi mieleen mahtava tunnelma. Tuntuu todella hienolta olla osa suurta pesisperhettä, joka kaikista leirille osallistujista muodostuu. Samanlaista yhteenkuuluvuuden tunnetta ei usein saa kokea, Haili päättää.

 

Poimintoja

Naperoleirin leiripäiväkirja: http://www.pesis.fi/pesisnuoret/naperoleiri/leiripaivakirja/

Tenavaleirin leirilehti: http://www.pesis.fi/pesisnuoret/tenavaleiri/tenavaleirin-kuulumiset-leirileh/

Presidentti Niinistö Haapajärvellä: http://www.pesis.fi/pesapalloliitto/kuvagalleria/presidentti-niinisto-haapajarvel/

Suurleiri sosiaalisessa mediassa: http://www.pesis.fi/pesisnuoret/suurleiri/sosiaalinen-media/

Nuorisoleirin kuvagallerioita Facebookissa: https://www.facebook.com/Nuorisoleiri/photos_stream?tab=photos_albums

 

Lisätietoa: Jari Malinen, 046 878 2211