Pelisääntöjen tulkintoja pelikaudelle 2015 ja Halli-SM-turnauksiin 2015

3.2.2015

Kilpailun johtoryhmän päätöksiä pesäpallon pelisääntöjen tulkinnoiksi

Maskipelaaminen

 

Nk. ”maskipelaamiseen” sovelletaan pesäpallon pelisääntöjen 23 §:n määräyksiä estämisestä. Maskin tekeminen, joka aiheuttaisi aktiivisessa pelitilanteessa estämistuomion, on kielletty. Sisä- ja ulkopelaajan välisen etäisyyden on oltava selvästi havaittava.

 

Ulkopelaajat voivat sijoittua etenijöiden etupuolelle haluamallaan tavalla ja liikkua pelinomaisesti syötön noustua. Ulkopelaajat eivät voi sijoittumisellaan ja liikkumisellaan estää etenijän kärkkymistä tai etenemistä.

 

Sisäpelaaja voi mennä irti pesästä kärkkymään ja pysähtyä kärkkymispaikkaan syötön ajaksi. Sisäpelaajalla on oikeus palata syötön tai lyönnin aikana lähtöpesän kärkeen.

 

Vastapuolen pelaajan häirintä provosoiden esimerkiksi käsiä liikuttamalla tai nostamalla ylös on kielletty.

 

Kotiutuskilpailu

 

Pelisääntöjen 8 §:n mukaisesti ”pelaajavaihdot ulkovuoroon ovat mahdollisia ryhmien nimeämisvaiheessa.” Ottelun sujuvuuden varmistamiseksi ulkopelaajien vaihtaminen kesken kotiutuskilpailun on sallittua ainoastaan loukkaantumistapauksissa.

 

Vaihdot ulkovuoroon ovat mahdollisia kaikissa nimeämisvaiheissa, ennen kotiutuskilpailun alkua ja myöhemmin mahdollisia jatkopareja nimettäessä.

 

Kotiutuskilpailuun nimetään viisi lyöjää ja viisi eri etenijää. Tavoite on varmistaa jo pitkäksi venyneen ottelun sujuvuus ja kunnioittaa koko joukkueella pelaamista.

 

Kotiutuskilpailun parit tulee nimetä ennen ottelun alkua ja vahvistaa viimeistään supervuoroa edeltävällä tauolla.

 

Joukkue saa tehdä haluamansa muutokset kotiutuskilpailun pareihin vielä supervuoroa edeltävällä tauolla. Näin joukkueella on mahdollisuus käyttää ottelun ratkaisuhetkillä nk. kuumia pelaajia.

 

Alkuasento

 

Sääntöjen 25 §:ään lisätään lukkarin alkuasennon osalta määrittely alemman käden paikasta ”välittömästi ylemmän käden alapuolella.”

 

Päänsuojuksen käyttäminen

 

EU:n komission laatiman henkilönsuojaindirektiivin soveltamisoppaan (PPE Guidelines) mukaan kaikki, mukaan lukien urheilussa käytettävät, kypärät, ovat ryhmän kaksi henkilönsuojaimia, joilta edellytetään nk. CE-merkintä. Tarkempi ohjeistus asiaa koskien tiedotetaan myöhemmin keväällä.

 

Pesäpallossa tulee jatkossa kiinnittää tarkemmin huomiota pään suojaamiseen. Päänsuojuksen remmin tulee olla kiinni kaikissa aktiivisissa pelitilanteissa. Määräyksen laiminlyönnistä tuomitaan ensin huomautus ja toistuessa joko yhden pisteen varoitus ulkopelaajalle tai tekninen palo sisäpelaajalle. Nopean aikataulun vuoksi uusi tulkinta ei ole vielä voimassa Halli-SM-turnauksissa.

 

Annettu huomautus koskee sekä sisä- että ulkopeliä eli ulkopelissä annetun huomautukseen johtaneen rikkeen toistuessa sisäpelissä tuomitaan tekninen palo ja sisäpelissä annetun huomautukseen johtaneen rikkeen toistuessa ulkopelissä tuomitaan yhden pisteen varoitus.

 

Päänsuojusta suositellaan käytettäväksi joka tilanteessa alkulämmittelyssä ja kotipesän kaarella.

 

Päänsuojuksen pudotessa tahattomasti pelaaja voi jatkaa aktiivista pelitekoaan, kunnes etenijät eivät etene ja pallo tulee kotipesässä olevan ulkopelaajan haltuun. Tällöin peli laitetaan poikki ja päänsuojus toimitetaan etenijälle pelikatkon turvin.