Kainuun pesiskouluissa lähes 350 tyttöä ja poikaa

9.7.2015

KPK:n Kajaanissa järjestämään päiväpesiskouluun osallistui lähes tyttöä ja poikaa, jotka saivat harjoittelun päätteeksi diplomit. Nyt heinäkuun pesiskoulu jatkuu kahtena päivänä ns. tehokouluna.
Pesiskoulussa naperoikäisetkin pääsevät keittämään huttua ja pelaamaan.

"Tämä on vuoden mukavin koulu". Näin tuumasi moni tyttö ja poika, kun kainuulaiset pesäpalloseurat kesäkuussa käynnistivät nuorten pesiskoulutoiminnan.

Kainuun pesiskoulut ovat vetäneet tänä kesänä kentille lähes 350 tyttöä ja poikaa ikäluokissa 6-14 vuotta.

"Tavoitteena olleesta 400-500 osanottajasta ollaan vielä jäljessä, mutta koko ajan seurojen pesiskoulutoimintaan tulee uusia ilmoittautuneita. Toivottavasti säät paranevat ja lapset eivät kastuisi kentällä joka kerta", kertoo Kainuun Pesiksen puheenjohtaja Jorma Säkkinen.

Suurin pesiskoulu pyörii luonnollisesti Sotkamossa, lajin valtakunnallisessa kotipesässä. Pesiskoululaisia on kaikkiaan lähes 150. Tämä näkyy myös Jymyn sarjajoukkueiden määrässä. Mm. E12-poikien kilpailutoimintaan seura osallistuu kahdella joukkueella, kun ryhmässä on kaikkiaan 31 poikaa. Jymyllä onkin poikien sarjoissa joukkue jokaisessa ikäluokassa ja kaikilla valtakunnallisilla leireillä eli G8-, F10-, E12- ja D14-sarjoissa.

Sotkamossa myös Vuokatin Veto järjestää toimintaa pesiskouluikäisille, kun seura osallistuu D14-tyttöjen sarjoihin ja valtakunnalliselle leirille Jyväskylässä.

Sotkamon lisäksi pesiskoulu pyörii Kajaanissa, Kuhmossa, Paltamossa ja Suomussalmella eli kaikkiaan kuudessa seurassa.

"Kun Kainuun Pesis saa ensi kaudeksi päätoimisen työntekijän, tavoitteena on käynnistellä pesiskoulua ja ns. matalan kynnyksen kilpailutoimintaa myös Kainuun muissa kunnissa", Säkkinen kertoi.

KPK:n pesiskoulu on 80 osanottajallaan toiseksi suurin. Paltamossa pesiskoululaisia on 50, Suomussalmella 30 ja Kuhmossa 25.
Lisäksi KPK on kokeilumielessä järjestänyt maahanmuuttajatytöille oman pesiskoulun yhteistyössä Kajaanin kaupungin liikuntatoimen kanssa. Se veti kentälle kymmenkunta 14-17-vuotiasta tyttöä.

"Iloisia ja innokkaita tyttöjä", kuvaa toimintaa vetänyt KPK:n naisten ykköspesispelaaja Laura Karjalainen.

Sen lisäksi, että pesiskoulutarjoaa tytöille ja pojille kesäloma-ajaksi kivaa toimintaa, se myös työllistää koululaisia. Esimerkiksi KPK:n pesiskoulussa on ohjaajina neljä nuorta kaupungin kesätyösetelin turvin.

"Lisäksi toimintaa pyörittää neljä seuran palkkaamaa ja kouluttamaa nuorten sarjajoukkueiden vetäjää", kertoi KPK:n pesiskoulun rehtori Minna Kettunen.

Pesiskoulu on tarkoitettu 6-14-vuotilaille ensimmäiseksi askeleeksi pesäpallouralla. Noin 20 ohjatun harjoituskerran aikana tytöille ja pojille opetetaan heiton, kiinnioton, lyöntipelin ja pelaamisen alkeet. KPK:n pyörittämässä 6-8-vuotiaiden naperopesiksessä osa harjoittelusta on iloista liikuntaa ja leikkejä.

Jotta tytöt ja pojat pääsisivät heti pesiskouluiässä myös kilpailemaan, seurat järjestävät kukin vuorollaan turnauksia pesiskoulujoukkueille. Kaksi ensimmäistä turnausta on pelattu Sotkamossa ja Kajaanissa, kaksi seuraavaa ovat vuorossa Kuhmossa ja Paltamossa. Turnauksiin osallistuu yleensä 6-8 joukkuetta niin, että jokainen joukkue pääsee päivän aikana pelaamaan 2-3 ottelua.

Turnaukset jatkuvat elokuulle asti, kun KPK järjestää Kajaanissa uutena ns. matalan kynnyksen eli rekisteröimättömien pelaajien turnauspäivän sarjoissa 6-9 ja 10-13 vuotta.

Lisäksi Kainuun Pesis järjestää viime kesän tapaan pesiskoululaisten pm-tekniikkakisat elokuussa yhteistyössä Sotkamossa yhteistyössä SoJyn kanssa.

Kainuun Pesis - pesiskoulut 2015