Epäurheilijamaiseen käyttäytymiseen puuttuminen kaudella 2016

18.12.2015

Kilpailun johtoryhmä ja tuomariryhmä ovat tarkentaneet liittojohtokunnan toimeksiannosta toimintaohjetta epäurheilijamaisen käyttäytymisen kitkemiseksi.

Pesäpallon arvopohja lähtee kaikkien toimijoiden välisestä keskinäisestä kunnioituksesta niin pelikentällä kuin sen ulkopuolella. Kuluneen vuoden aikana on esiintynyt muutamia ylilyöntejä, joiden osalta jopa lajin tärkeimmät sidosryhmät ovat esittäneet huolestuneisuutensa. Pesäpallon julkisuuskuvan ja perhekeskeisten ottelutapahtumien turvaamiseksi epäurheilijamaisen käyttäytymisen kitkemiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota tulevalla kaudella.

 

Tuomareita ohjeistetaan puuttumaan varsinkin kaikkiin peliin kuulumattomiin epäurheilijamaisuuksiin, tarpeettomaan provosointiin ja vastustajan iholle pyrkimiseen sekä lukkarin paineistamiseen kotipesässä. Lasten ja nuorten otteluissa kaikki psyykkaaminen on rangaistavaa.

 

Pelin viivyttäminen

 

Liittojohtokunta ohjeistaa lisäksi puuttumaan herkemmin pelin viivyttämiseen. Pelisääntöjen 22 §:ää on tarkennettu ulkojoukkueen tarpeettoman heittelyn ja lukkarin turhan pitkän alkuasennon osalta.