Kainuun Pesiksellä harvinainen vuosi: ei yhtään Suomen mestaruutta

7.11.2016

Palkitut vasemmalta: Niilo Piiponiemi, Topi Korhonen, Saila Berg, Riku Tolonen ja Aki Martikainen sekä Sotkamon Yrittäjien ja Vuokatin Vedon puolesta Suomen mestari Riikka Karppiselle kiertopalkinnon luovuttanut yrittäjien varapuheenjohtaja Tauno Kurkinen.
Pesäpalloliiton terveiset Kainuun pesisparlamentille toi johtokunnan jäsen Kimmo Hirsilä.

Kainuussa on syksy syksyn jälkeen totuttu siihen, että pesäpallon kotipesässä eli Sotkamon Hiukassa juhlitaan Suomen mestareita. Tämä syksy oli poikkeus. Miesten Suomen mestaruutta juhlittiin Hiukan sijasta Vimpelin Saarikentällä. Kun maakunnan nuoretkaan eivät vuoden 2016 tapaan yltäneet mestaruusjuhliin, jouduttiin Kainuussa tyytymään kahteen SM-hopeaan, ensimmäisen kerran sitten vuoden 2007.

Näin todettiin Kainuun Pesiksen syysparlamentissa sunnuntaina Sotkamossa, kun päättyneestä kaudesta tehtiin tiliä ja palkittiin parhaita.

Huono ei päättynyt kausikaan ollut. Eri ikäluokkien ItäLänsi-otteluissa oli peräti 33 kainuulaista. SuperJymy sai SM-hopeaa, Sotkamon ikämiehet SM-hopeaa ja Jymyn A-pojat SM-pronssia.
Ehkä varmin mestaruus jäi tulematta, kun Kainuun pesistuomarit eivät osallistuneet tuomareiden SM-turnaukseen Kokkolassa. Näin Kainuun pesistuomareiden yhdeksän vuoden mestaruusputki katkesi, mutta tämä on tarkoitus korjata vuoden päästä - etenkin jos Kainuu saa tuomareiden SM-turnauksen pitkästä aikaa järjestettäväkseen.

Kainuun Pesis jakoi parlamentissa kaikkiaan 12 palkintoa. Paras miespelaaja oli SuperJymyn Niilo Piiponniemi ja paras naispelaaja Kajaanin Pallokerhon Iina Lehtinen, molemmat Itä-Länsi-eedustajia Parhaana poikapelaajana palkittiin Jymyn A-poika Topi Korhonen ja tyttöpelaajana KPK:n B-tyttö Inka Ronkainen. Vetäjäpalkinnot saivat KPK:n naisten pelinjohtaja Saku Komulainen ja Jymy-Pesiksen B-poikien Riku Tolonen.Vuoden joukkue oli SuperJymy ja vuoden seura Suomussalmen Rasti.

Syyskokouksessa todettiin, että Kainuun Pesis jatkaa alueen seuratoiminnan kehittämistä ja etenkin nuorten määrän kasvattamista oman seuratoiminnan kehittäjän työllä. Liikunnanohjaaja Teemu Huhtakangas työskentelee Opetusministeriön hankerahan turvin tässä tehtävässä syyskuun 2017 loppuun asti, palkkasi Pesäpalloliitto tai ei oman aluekehittäjänsä pohjoisen alueelle.

Kainuun Pesiksen seuratoiminnan kehittämishankkeen tavoitteina ovat mm. lasten matalan kynnyksen harrastustoiminnan lisääminen ja rekisteröityjen pelaajien ja harrastajien määrän nostaminen yli 500:n.

Kainuun Pesis jatkaa vielä vuoden kajaanilaisen Jorma Säkkisen komennossa. Johtokuntaan 2017-2018 valittiin Juuso Hyvönen Jymy-Pesis, Erkki Oikarinen Kiva-Pesis ja uusina Mikko Heikkinen SuRa ja Pasi Rautiainen Jymy-Pesis. Ensi vuoden johtokunnassa jatkavat puheenjohtajan lisäksi Saila Berg KPK, Mirja-Maija Hakolampi Jymy-Pesis ja Mika Leinonen Vuokatin Veto.

Kainuun Pesiksen kauden 2016 palkitut:

1. Vuoden naispelaaja:     Iina Lehtinen, Kajaanin Pallokerho
2. Vuoden miespelaaja: Niilo Piiponniemi, Sotkamon Jymy
3. Vuoden tyttöpelaaja:    Inka Ronkainen, Kajaanin Pallokerho B-tytöt
4. Vuoden poikapelaaja:    Topi Korhonen, Sotkamon Jymy A-pojat superpesis
5 Vuoden juniorivetäjä: Riku Tolonen, Sotkamon Jymy B-pojat ja suomensarja
6 Vuoden pelinjohtaja:     Saku Komulainen, Kajaanin Pallokerho naiset superpesis
7. Vuoden tuomari: Saila Berg Kajaanin Pallokerho
8. Vuoden nuorisotuomari: Aapo Komulainen Sotkamon Jymy
9. Vuoden seura: Suomussalmen Rasti, nousu suomensarjaan, pesiskerhon ja pesiskoulutoiminnan laajentaminen ja vireä ladypesistoiminta
10. Vuoden joukkue: Sotkamon SuperJymy superpesiksen SM-hopea
11. Vuoden harrastepesisseura: Kajaanin Pallokerho, Ladyt ja Äijät, yht. 70 harrastepesispelaajaa