Kainuun Pesiksen haasteet pesismaakuntana

2.5.2006

Kainuun Pesis on yhdessä maakunnan seurojen kanssa ottanut haasteekseen kehittää Kainuun pesismaakunnan toimintaa. Suurimpana tavoitteena on nuorten kilpa- ja harrastajamäärien kasvattaminen.

Kainuun Pesiksen haasteet pesismaakuntana

Kainuun Pesiksen yhtenä suurimmista tavoitteista on nuorten pesäpalloilijoiden kilpa- ja harrastajamäärän lisääminen Kainuussa. Kannamme seurojen kanssa huolta siitä, että kuinka saamme lisää junioreita alle 14-vuotiaiden ikäluokkiin (F-, E- ja D-juniorit). Jos junioreita ei ole näissä ikäluokissa tarpeeksi, niin tämä näkyy seurauksena vanhemmissa ikäluokissa. Siellä harrastajamäärät pienenevät, sillä 15 ikävuoden jälkeen nuoret harvoin valitsevat enää uutta lajia. Riittävä määrä junioreita nuorissa ikäluokissa luo mahdollisuudet nuorten pesisharrastukselle myös vanhemmissa ikäluokissa (C-, B- ja A-juniorit). Tavoitteenamme on, että tulevina kesinä yhä useampi nuori tutustuisi pesikseen ja sitä kautta kipinä lajin harrastamiseen syttyisi.

Harrastajamäärien kasvattamisen lisäksi Kainuussa pyritään panostamaan laadukkaaseen ohjaukseen ja valmennukseen, sillä harrastajamäärän lisäämisen edellytyksenä on laadukas ohjaus- ja valmennustoiminta. Laadukas toiminta tuo arvostusta lajille ja lajiin on helppo lähteä mukaan. Sotkamon Urheilulukiosta löytyy huippuvalmennusta ja tämä luo edellytykset etenkin 15-20-vuotiaiden laadukkaalle valmennukselle. Pesäpalloliitto ja Nuorisopesis pitävät tärkeänä juuri 15-20-vuotiaiden junioreiden valmennuksen tason ja laadun parantamista. Kainuusta löytyy huippuvalmennustaitoa ja se on myös valtakunnallisesti arvostettua. Siitä kertoo esimerkiksi se, että Sotkamon Urheilulukion pesislinjalle oli 15 hakijaa enemmän kuin aikaisempana vuotena.

Lisäksi tavoitteena on yhteistyön kehittäminen niin maakunnallisesti kuin valtakunnallisesti, jolloin seurat ja maakunnat voivat kehittää omaa tukiverkostoaan. Tällöin hyvät toimintamallit ja ideat vaihtuvat seurojen välillä, mikä kehittää lajia eteenpäin. Viime vuosina yhteistyö maakunnan seurojen välillä on lisääntynyt ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Kainuun Pesiksellä ja oman maakunnan seuroilla on tavoitteena vieläkin vahvempi maakunnallinen yhteistyö. Tällä hetkellä Kainuussa toimii kuusi aktiivista pesäpalloseuraa: Kajaanin Pallokerho, Kuhmon Kiva-Pesis, Paltamon Urheilijat, Sotkamon Jymy, Suomussalmen Rasti ja Vuokatin Veto.

Valtakunnallisella tasolla pesäpalloliike on suorittamassa rakennemuutosta, mikä tarkoittaa Nuorisopesiksen, Pesäpalloliiton sekä Superpesiksen resurssien osittaista yhdistämistä. Tämän tarkoituksena on palvella enemmän seuroja. Suunnitteilla on mahdollisesti pienten maakuntien yhdistämistä tai maakuntien toimintojen yhdistämistä. Tämä kaikki tehdään kuitenkin maakuntien ehdoilla, eikä ehtoja sanella pesäpalloliikkeen johtoportaasta käsin. Suunnitelmat ovat vielä avoinna, mutta tämän vuoden alusta käyntiin laitetun rakenneuudistuksen tulisi olla valmis vuoden 2008 alkuun mennessä, jolloin siirrytään pesäpalloliikkeen sisällä uuteen rakennemalliin. Tällä hetkellä uudistuksessa on suunnitteilla 8 aluekehittäjän paikkaa. Juuri tällaiselle työntekijälle olisi Kainuussakin tilausta. Kainuun Pesis on tehnyt yhteistyössä maakunnan seurojen kanssa oman toimintasuunnitelmansa, jonka mukaan on tarkoitus palkata Kainuuseen aluekehittäjä, jonka tehtävänä olisi vastata edellä mainittujen haasteiden ja tavoitteiden saavuttamisesta.

Kainuun Pesis on toiminut viime vuosina hyvin pitkälle luottamusvoimin, mikä ei ole mahdollistanut riittävää työpanosta toiminnan kehittämiseen. Täyspäiväistä toiminnanjohtajaa ei ole ollut, mutta jatkossa tähän voi olla luvassa muutos mikäli edellä mainitut suunnitelmat toteutuvat. Tälle vuodelle osa-aikaiseksi toiminnanjohtajaksi valittiin Niina Määttä toukokuun ja elokuun väliselle ajalle, jolloin pesäpallotoiminta on vilkkaimmillaan. Suurimpana tavoitteena Niinalla on keskittyä pesiskoulutoiminnan kehittämiseen Kainuussa. Pesiskoulutoiminta on 6-14-vuotiaille nuorille suunnattua toimintaa, jonka tavoitteena on lajiin tutustuminen ja lajitaitojen oppiminen.

Näillä mietteillä ja suunnitelmilla valmistaudutaan Kainuussa tulevaan pesiskesään.

Hyvää alkanutta pesiskesää jokaiselle !

Aki-Pekka Rissanen
Kainuun Pesiksen puheenjohtaja