Idän juhlaa Kuopiossa

29.6.2009

Kuopion Itä-Länsi -viikonloppu päättyi sunnuntaina Idän juhliin. Kainuulaispelaajat olivat vahvasti esillä kaikissa viikonlopun kamppailuissa. Aurinkoisella Puijonlaakson pesäpallostadionilla rikottiin myös yleisöennätyksiä.

Pesäpallon vuotuiset arvo-ottelut, Itä-Länsi -ottelut, saatiin sunnuntaina päätökseen Kuopiossa.

Itä oli kaikissa viikonlopun taistoissa niskan päällä ja ottikin puhtaan voittosarjan 5-0. Kaikki ottelut lukuunottamatta A-poikien Itä-Länttä venyivät kuitenkin supervuoropariin asti, joten helpolla Länsi ei nahkaansa myynyt. Kainuulaispelaajat olivat koko viikonlopun ajan ratkaisevissa rooleissa otteluissa. Kaikissa otteluissa palkintoraati muisti vähintään yhtä kainuulaispelaajaa.   

Itä taisteli voiton tiukassa A-poikien taistossa

Viikonloppu avattiin perjantai-iltana A-poikien kamppailulla. Itä vei kuumissa olosuhteissa pelatun erittäin tasaisen kamppailun lopulta 1-0 (3-2,3-3). Molemmilla jaksoilla Itä osoitti mahtavaa venymiskykyä, sillä se nousi sekä ensimmäisellä että toisella jaksolla kahden juoksun takaa-ajoasemasta.

Länsi aloitti 1. jakson vahvasti ja siirtyi heti 2-0 -johtoon lyöjäjokereidensa Juha Niemen ja Jukka-Pekka Vainionpään lyönneillä. Itä kuitenkin nousi takaa rinnalle ja ohi, kun Jussi Hurskainen, Juha Leskinen ja Sotkamon Jymyn Mikko Kemppainen onnistuivat kotiutuksissaan. Jakso Idälle siis 3-2.

Toisella jaksolla sama kaava toistui. Itä sai ensin harhaheitolla yhden juoksun, mutta Jukka-Pekka Vainionpään yllätettyä Idän 3-koppari Ville Hämäläisen kolmen juoksun arvoisesti Länsi näytti karkaavan jaksovoittoon. Idän ja Sotkamon Jymyn Lauri Kivinen oli kuitenkin toista mieltä ja löi jakson lopulla kunnarin tyhjään kenttään Lännen takakentältä ja tilanne kaventui 2-3:een. Kivinen jäi odottelemaan mahdollista tuplajuoksua 3-pesälle ja sellainen myös tuli Lännen lukkarin Janne Lähteen lipsautettua kaksi väärää. Kun enempää juoksuja ei nähty, Itä juhli niukkaa 1-0 -voittoa.

Kentän parhaana palkittiin Nurmeksen Seppojen kasvatti ja Sotkamon Jymyä edustava Lauri Kivinen ja muista kainuulaisista Sotkamon Mikko Kemppainen pokkasi Idän II-palkinnon. Idän ykköspalkittu oli mainion lukkaripelin pelannut Jyväskylän Kirin Jani Karppanen. Länneltä palkittiin ykköspalkinnolla oikeutetusti Nurmon Jymyn Jukka-Pekka Vainionpää, joka löi neljä juoksua. PattU,Raahen 2-koppari Tuomas Jussila sai kakkospalkinnon.

Joona Hakkarainen ratkaisi supervuorossa B-poikien ottelun

B-poikien ottelun ensimmäinen jakso oli melko nihkeää peliä molemmilta joukkueilta. Suurin syy tähän oli molempien joukkueiden lukkareiden, Idän Henri Litmasen ja Lännen Tapani Pirin mainio peli lautasen ääressä.

Lännen juoksutilin avasi Joona Rajahalme lyömällä takakentältä kunnarin tyhjään kenttään. Lyönti oli toki hyvä, mutta suurin syyllinen taisi olla koppareita pahasti koko ottelun ajan häirinnyt auringonpaiste. Itä sai jaksovoiton hiukan samalla tavalla, sillä Sotkamon Joona Hakkaraisen ajotilanteessa kopiksi noussut lyönti painui kuitenkin kopparin ulottumattomiin pallon kadottua auringon sekaan. Tilanteesta kaksi juoksua ja Itä vei jakson luvuin 2-1.

Toisella jaksolla Länsi oli selvästi parempi ja ratkaisi jakson kolmannessa vuorossa tekemällä kolme juoksua. Lyöjinä kunnostautuivat Ossi Meriläinen, Sami Käpyaho ja Mikko Nikula. Toinen jakso Lännelle luvuin 2-5.

Supervuoroparissa Länsi aloitti sisällä heikosti tehden nopeasti kaksi paloa, mutta kahden palon tilanteessa Tapani Piri yllätti Idän ulkokentän mainiolla vedolla kolmosluukkuun ja Lännelle 0-1 -johto. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä Idän kapteeni Joona Hakkarainen löi tasoittavalla vuorolla pallon maisemiin yli 2-kopparin, tuloksena 1+1 ja supervuoron sekä koko ottelun voitto luvuin 2-1 (2-1, 2-5, 2-1). 

Idältä palkittiin kaksi sotkamolaispelaajaa: ottelussa 1+4 lyönyt ja yhden tuonut Joona Hakkarainen (I), sekä yhden juoksun lyönyt Janne Hyvönen (II). Lännen palkitut olivat Tuomas Tuohisaari (I) ja Tapani Piri (II). Kentän parhaana palkittiin kotiyleisön suosikki Henri Litmanen.

Kaksijakoinen naisten ottelu

Itä voitti varsin vaihtelevan naisten Itä-Lännen supervuoron jälkeen 2-1 (3-0, 0-3, 1-0). Ensimmäisellä jaksolla Idän kotiuttajina toimivat Jonna Mäkelä, Kaisa Salmela sekä Niina Rinkinen.

Toisella jaksolla Länsi pääsi peliin mukaan Hanna Hirvikosken lyötyä 1+1 kolmossaumasta. 3-koppari Maaru Seppä ei ilmeisesti nähnyt tilanteessa palloa, sillä lyönti näytti melko vaarattomalta. Tanja Vehniäinen lisäsi vielä jakson loppunumeroiksi 0-3 ja edessä oli supervuoropari.

Länsi ei saanut omalla sisävuorollaan juuri mitään aikaiseksi ja pöytä oli katettu Idälle. Itä saikin heti alkuun palottoman ajolähdön ja heti ensimmäinen yritys toi toivotun tuloksen Johanna Vikmanin kotiutettua Laura Nuutisen kakkosrajanäpyllä.

Kentän parhaana palkittiin Idän lukkari Kaisa Salmela. Ykkösellä palkittiin Jonna Mäkelä ja kakkosella Kajaanin Pallokerhon kasvatti ja nykyään Lappeenrannassa pelaava Itä-Länsi -debytantti Marjukka Urpelainen. Lännen ykkönen oli toisen jakson ratkaissut Hanna Hirvikoski ja kakkonen jälleen mainion lukkaripelin esittänyt Sirpa Pollari.

Idän B-tytöt taistelivat voittoon

B-tyttöjen välinen kamppailu eteni niin ikään supervuoroon asti. Itä oli parempi luvuin 2-1 (1-4, 4-3, 1-0). Ensimmäinen jakso oli Idän osalta melko heikkoa ja Länsi menikin helppoon 1-4 -jaksovoittoon. Itä sai jakson ainoan juoksun vasta viimeisessä vuorossa harhaheitolla.

Toiselle jaksolle Itä tuli aivan uudella ilmeellä. Länsi tosin auttoi antamalla heti kärkeen kaksi juoksua harhaheitolla. Vielä kun Kajaanin Pallokerhon Jenni Väisänen onnistui yllättämään ajotilanteessa 2-kopparin kahden juoksun arvoisesti, tilanne oli 4-0 Idän ensimmäisen sisävuoron jälkeen. Toisella jaksolla nähtiin ehkä koko viikonlopun näyttävin ulkopelisuoritus, kun Idän ja Vuokatin 3-koppari Jenna Hakkarainen liukastui tavoitellessaan koppilyöntiä ja kaatui selälleen maahan. Jollain keinolla Hakkarainen sai kuitenkin vielä kaatumisensa jälkeen pallon kopiksi ja syystäkin valtaisat suosionosoitukset yli 2000 katsojalta.

Länsi hivuttautui vielä jakson aikana juoksun päähän, mutta tasoitus jäi viimeisessä vuorossa uupumaan. Näin edettiin supervuoroon.

Itä onnistui Kajaanin Pallokerhon kasvatin, nykyisin Siilinjärvellä pelaavan Titta Liuskin toimesta tekemään yhden juoksun, joka riitti lopulta ottelun voittoon. Lyönti muutti onnekkaasti suuntaa Lännen Kaisa-Maija Loutin räpylästä, eikä muut pelaajat ehtineet enää hätiin.

Kentän parhaana palkittiin ratkaisujuoksun lyönyt Titta Liuski. Idän ykkönen oli myös kainuulainen, Kajaanin Jenni Väisänen. Kakkospalkinnon sai Sanni Rehunen. Länneltä muistettiin ykköspalkinnolla Linda Kukkohovi ja kakkospalkinnolla Jenna Kammi-Rahnasto

Itä juhli myös miesten pelissä

Itä-Länsi -viikonloppu huipentui viimeiseen kamppailuun, jossa kohtasivat miehet. Puijonlaaksoa koko viikonlopun suosinut hellesää oli houkutellut katsomoon ennätysyleisön (6312). Nihkeän ensimmäisen jakson jälkeen juoksuja alkoi syntymään ja loppunumerot kirjattiin lopulta Idälle 2-1 (0-3, 5-3, 1-0).

Ensimmäinen jakso oli juoksuton aina viimeiseen tasoittavaan asti, jolloin Lännen ensikertalainen, Oulun Lipon Marko Pelkonen onnistui puhkaisemaan kakkosjatkeelta läpilyönnin, josta syntyi kolme juoksua ja jaksovoitto Lännelle.

Toinen jakso käynnistyi Idän kannalta murskaavasti. Ensin Toni Kohonen kotiutti Antti Hartikaisen, jonka jälkeen tapahtui jotain täysin odottamatonta. Vuoden lukkariksi viime kaudella palkittu Pattijoen Topi Kosonen menetti hetkeksi täysin otteensa ja antoi ensin 2-0 -juoksun vapaataipaleella. Tästä alkoi Kososen painajainen, sillä syöttö ei meinannut pysyä lautasella enää ollenkaan ja miehen itseluottamus näytti kadonneen täysin.

Kun Pasi Pirinen ja Aleksi Rautiainen vielä lisäsivät lyönneillään Idän johdon 4-0:aan oli Lännen pelinjohtajan Riku Lehdon pakko ottaa aikalisä. Tämä rauhoitti myös Kososen toimintaa ja syöttö alkoi jälleen pysymään lautasella. Kosonen ei kuitenkaan missään vaiheessa enää päässyt normaalille tasolleen ja taktisia vääriä hän ei uskaltanut enää syöttää.

Marko Pelkonen loi vielä uskoa Lännelle kotiuttamalla samalla lyöntivuorolla kahdesti. Pasi Pirisen lyömä 5-2 -juoksu oli kuitenkin ratkaiseva, ja vaikka Jere Dahlström vielä kavensi 5-3:een, ei toisen jakson voittajasta ollut enää epäselvyyttä.

Supervuorossa Itä aloitti heikosti, mutta pystyi kahden palon tilanteessa Pasi Pirisen upealla merkkaamattomalla välilyönnillä siirtymään 1-0 -johtoon. Jani Komulainen eteni tilanteessa mainiosti. Omalla sisävuorollaan Länsi ei pystynyt tekemään juoksua, joten ottelu päättyi Idän juhliin.

Kentän parhaana palkittiin 39-vuotias Pasi Pirinen, joka pelasi uransa 13. arvo-ottelun. Pirinen löi ottelussa kolme juoksua. Idän muut palkitut olivat kolme juoksua tuonut Sotkamon Jani Komulainen (I) ja Kouvolan Toni Kohonen (II). Länneltä paras oli ansaitusti Marko Pelkonen (1+4 lyötyä / 1 tuotu) ja kakkosella palkittiin hyvin sisällä ja ulkona pelannut Sami Haapakoski.

Ensi vuonna Itä-Länsi -ottelut järjestetään Helsingissä, 23 vuoden tauon jälkeen.

 

Pesäpalloliiton raportit otteluista:

Miehet

Naiset

A-pojat

B-tytöt

B-pojat

Ottelupöytäkirjat:

Miehet

Naiset

A-pojat

B-tytöt

B-pojat