Itä jälleen vahvoilla arvo-otteluissa

5.7.2010

Itä-Länsi -ottelut pelattiin viikonloppuna Helsingissä. Aurinkoisessa säässä Finnair Stadiumilla pelatuissa kamppailuissa Itä vei voitot 4-1. Miesten ottelussa tehtiin jopa uusi juoksuennätys.

Viime vuonna Kuopiossa Itä voitti kaikki viisi ottelua ja tälläkin kertaa ainoastaan Lännen B-tytöt onnistuivat ottamaan voiton omassa ottelussaan. Kainuulaisten panos oli jälleen mainio kaikissa otteluissa.

Viikonloppu käyntiin A-poikien ottelulla

Perjantai-illan ohjelmassa oli A-poikien Itä-Länsi. Paikalle ottelua oli tullut seuraamaan 1572 katsojaa.

Ottelu lähti tasaisesti käyntiin, mutta Länsi otti kolmannessa vuorossaan komennon siirtyen 1-3 johtoon. Kolmannen tasoittavallaan Itä vastasi komeasti. Ajolähtötilanne päälle ja jokeripaidassa pelannut Jyväskylän Kirin Jani Karppanen löi pallon väliin, jota 3-koppari Tuomas Jussila ei koskaan saanut haltuunsa ja pallo livahti mainosaitoihin saakka. Tuloksena oli uuden läpilyöntisäännön mukaisesti kenttä tyhjäksi (1+3) ja Itä siirtyi 5-3 -johtoon. Itä tehtaili vuorossa vielä kolme juoksua lisää, josta Länsi ei enää toipunut, ja näin jakso Idälle 8-3.

Toisen jakson Itä ratkaisi heti ensimmäisessä vuorossa. Imatran Pallo-Veikkojen ja Kouvolan Pallonlyöjien Joni Aalto puhkaisi pallon kakkosrajasta läpi, josta tuloksena oli kunnari ja kaksi tavallista. Länsi ei missään vaiheessa päässyt toisella jaksolla kunnon kiriin ja jakso merkattiin lopulta Idälle selvästi 5-1 ja koko ottelu siis 2-0 (8-3, 5-1).

Kentän parhaana palkittiin toisen jakson ratkaissut ja mainiota lukkaripeliä pelannut Joni Aalto (1+2/2). Idän ykköspalkinnon pokkasi Jani Karppanen (1+4/1) ja kakkospalkinnon Kiteen Simo Rahunen (1/1). Lännen ykkönen oli Hyvinkään Lauri Vierimaa ja kakkonen Kempeleen ja Siilinjärven Henri Litmanen. Kainuulaisedustus jäi Mikko Kemppaisen poisjäännin takia yhteen. Lauri Kivinen pelasi tehokkaasti lyöden yhden ja tuoden kaksi juoksua, kärkilyönnit 4/5.

Lännen B-tytöt voittoon supervuorossa

Lauantai käynnistyi B-tyttöjen pelillä, jota seuraamaan oli saapunut 1032 katsojaa. Viime vuotiseen tapaan ottelu eteni aina supervuoroon asti, jonka jälkeen Länsi nousi voittajaksi luvuin 2-1 (5-8, 3-2, 1-0). Supervuorossa ratkaisijana toimi Salla Pollari.

Ensimmäisellä jaksolla Itä meni menojaan. Vuokatin Emmi Satokangas löi kolmosrajasta kunnarin ja yhden tavallisen, joka vapautti Idän peliä. Länsi sai jakson loppupuolella hieman paremmin otetta mutta ensimmäinen jakso siis Idälle 8-5.

Toisella jaksolla peli oli tasaista ja juoksujen teko oli nihkeämpää. Länsi sai kuitenkin tarvittavan yhden juoksun eron voittaen jakson 3-2. Supervuorossa Itä ei saanut omalla vuorollaan juoksuja aikaan, joten ratkaisu siirtyi Lännelle ja Petojussien Salla Pollarille. Varsilyönti etukentälle, ulkopelaajan pieni haparointi ja ratkaiseva juoksu oli syntynyt.

Kentän parhaaksi arvostettiin Lännen ja Rauman Feran Kaisa-Maija Loutti (2/1). Lännen muut palkitut olivat sataprosenttista vaihtotyöskentelyä esittänyt Hyvinkään Virpi Hukka (I) ja lukkarina toiminut ja sisällä myös onnistunut (kärkilyönnit 7/7) Lapuan Laura Kerola (II). Idän palkitut tulivat Vuokatista. Jenna Hakkarainen (2 tuotua, KL 6/7) sai ykköspalkinnon ja Emmi Satokangas (1+1/2) kakkospalkinnon.

Itä selvästi parempi naisten kohtaamisessa

2716 katsojaa oli seuraamassa naisten ottelua. Itä ratkaisi molemmat jaksot heti ensimmäisessä vuorossaan ja oli ottelussa selvästi parempi luvuin 2-0 (7-1, 6-2).

Ensimmäisen jakson ratkaisijana toimi Viinijärven Kati Nykänen, joka yllätti läpilyönnillään Lännen kakkospuolen kolmen juoksun (1+2) arvoisesti. Jaksolla kotiutuksissaan onnistuivat vielä Essi Voutila, Johanna Vikman, Kaisa Salmela ja Marjukka Urpelainen. Tanja Vehniäinen vastasi Lännen ainokaisesta ensimmäisellä jaksolla. Jakso siis Idälle lukemin 7-1.

Itä jatkoi samaa tahtia myös toisella jaksolla ja iski kaikki kuusi juoksuaan ensimmäiseen sisävuoroon. Lyöjinä kunnostautuivat mm. Henna Kytösalmi (1+2) ja Suvi Seppälä (1+1). Länsi ei päässyt enää hätyyttelemään Idän johtoa, joten toinen jakso meni Idälle 6-2.

Kentän parhaana palkittiin Kajaanin Pallokerhon kasvatti, nykyisin Lappeenrantaa edustava Marjukka Urpelainen (2 lyötyä, kärkilyönnit 4/4). Kati Nykänen palkittiin Idän ykköspalkinnolla ja Johanna Vikman kakkospalkinnolla. Lännen ykköspalkittu oli Emmi Viitala (KL 5/5) ja kakkospalkittu Paula Saloranta (3 tuotua).

Itä parempi kotiutuksissaan B-poikien ottelussa

B-poikien ottelu oli tilastojen valossa tasainen, mutta Itä voitti ottelun onnistuttuaan paremmin kotiutusyrityksissään. Tuloksena voitto luvuin 2-0 (3-0, 5-2). Yleisöä paikalla oli 1570.

Ensimmäisellä jaksolla Länsi ei saanut tilanteista huolimatta avattua juoksutiliään vaan Idän ulkokenttä kesti paineen hyvin. Itä sen sijaan onnistui kolmesti Lännen ulkokentän haparoidessa hieman. Lyöjinä toimivat Topi Hurskainen kahdesti ja Juhani Myyryläinen kerran. Sotkamon Jymyn Jere Vikström toi kaksi ja Niko Korhonen yhden juoksun.

Toisella jaksolla Idältä onnistuivat kunnarin arvoisesti Tuisku Tuovinen (1+1), ja jakson lopulla viimeisen ratkaisun iski jälleen Hurskainen lyötyään niin ikään 1+1 arvoisen läpilyönnin kolmospuolelta. Lännen juoksut löi Juha Katajisto (1+1).

Kentän parhaana palkittiin Kiteen Topi Hurskainen (1+3/1). Idän ykkönen oli kaksi juoksua tuonut, sataprosenttista sisäpeliä ja mainiota ulkopeliä pelannut Jere Vikström. Niko Korhonen pelasi myös vahvan ottelun ja tunnustuksena kakkospalkinto. Lännen parhaana palkittiin Tuomas Tuohisaari ja kakkosella Mikko Kanala. Molemmat pelasivat sataprosenttisen sisäpelin.

Idän juoksujuhlat miesten pelissä

4994 katsojaa oli saapunut seuraamaan miesten Itä-Länttä. Kukaan tuskin osasi ennustaa, että Finnair Stadiumin 'kaukalossa' rikottaisiin miesten Itä-Lännen juoksuennätys. Näin kuitenkin kävi, sillä Itä murskasi Lännen lukemin 2-0 (6-3, 23-3).

Juoksutehtailun aloitti kuitenkin Länsi ja ensikertalaisena mukana ollut Koskenkorvan Jukka Latvala kotiuttamalla toisessa vuorossa Henri Puputin. Tämän jälkeen kentällä nähtiin oikeastaan vain yksi joukkue.

Alkutahdit murskajaisiin teki Roope Korhonen, joka paukautti ajotilanteessa kakkosrajasta läpi. Tuloksena kuitenkin vain kaksi juoksua, koska tuomarin mielestä sieppari Aki Orava ehti hipaisemaan palloa ennen läpimenoa. Itä tehtaili vielä neljä juoksua lisää, kun ensin Sami Joukainen kotiutti Korhosen ja heti perään 3-koppari Puputti arvioi väärin Hannu Ikosen lyönnin pituuden ja pallo livahti mainosaitoihin asti. Tuloksena oli 1+2 ja Idän johto kasvoi hetkessä 6-1:een. Länsi onnistui viimeisessä vuorossaan vielä kaventamaan, kun Janne ja Pertti Mäkelä onnistuivat kertaalleen. Jakson voitto kuitenkin Idälle luvuin 6-3.

Toinen jakso olikin sitten todellista Idän näytöstä. Heti kärkeen Kouvolan Matti Latvala löi näyttävästi kakkosjatkeelta läpi ja tuloksena kunnari ja kaksi tavallista. Toni Laakso lisäsi vielä johtoa yhdellä ja jakso näytti jo selvältä. Juha Korhonen herätti Lännen toiveet hetkellisesti seuraavassa vuorossa puhkaisemalla kakkosrajan 1+2 juoksun arvoisesti.

Kolmannessa vuorossa Itä otti sitten lopullisesti komennon lyömällä peräti 15 juoksua yhteen vuoroon. Lyöjinä kunnostautuivat mm. koko kentän tyhjentäneet Toni Laakso sekä Sami Partanen ja päivän toisen kunnarinsa lyönyt Matti Latvala. Lännen pelihuumori oli täydellisesti kateissa ja Itä onnistui melkein kaikessa mitä yrittivät. Jakson lopussa Sami Joukainen löi vielä kertaalleen läpi, mutta kunnariksi asti lyöntiä ei hyväksytty, koska pallo koski ulkopelaajan räpylään. Jakson loppulukemat ennätysmäiset 23-3 ja koko ottelu Idälle 2-0.

Kentän parhaana palkittiin ansaitusti Matti Latvala (2+5/3, kärkilyönnit 14/15). Idän ykköspalkinnon pokkasi 3 lyötyä ja 3 tuotua saalistanut Sotkamon Roope Korhonen ja kakkospalkinnolla muistettiin tehokasta vaihtolyöntipelaamista esittänyt ja 4 juoksua tuonut Sotkamon Antti Hartikainen. Lännen ykkönen oli Jukka Latvala ja kakkonen Pertti Mäkelä.

Ensi vuonna Itä ja Länsi kohtaavat Kouvolassa 22.-24.7.2011 Kouvolan Pallonlyöjien 80-juhlavuoden kunniaksi.

 

Ottelupöytäkirjat:

Miehet

Naiset

A-pojat

B-pojat

B-tytöt