Pesäpalloliitto kieltää energiajuomat nuorten urheilutapahtumissa

17.2.2011

Pesäpalloliiton johtokunta on tehnyt päätöksen kieltää energiajuomien myynnin ja välittämisen kaikissa Pesäpalloliiton järjestämissä alle 16-vuotiaiden nuorten urheilutapahtumissa.

Erityisesti energiajuomien sisältämä kofeiini on todettu haitalliseksi lapsille ja nuorille. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan jo pienikin kofeiinimäärä voi aiheuttaa lapsilla kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja levottomuutta. Myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele energiajuomia alle 15-vuotiaille.

– Energiajuomat eivät sisällä mitään sellaista ainesosaa, jota nuoret tarvitsisivat. Sen sijaan korkea kofeiinipitoisuus voi aiheuttaa keskittymiskyvyn puutetta, levottomuutta ja nukkumisvaikeuksia. Lisäksi ongelmana ovat hampaiden kiillevauriot ja pidentynyt happohyökkäys, Pesäpalloliiton nuorisopäällikkö Jari Malinen kertoo.

– Urheilujärjestöillä on tärkeä kasvatuksellinen tehtävä. Napostelukulttuurin, makeisten, pikaruoan, lisäaineiden ja keinotekoisten piristävien ainesosien yleistyttyä haluamme ohjata nuoria takaisin terveellisten elämäntapojen piiriin. Nuorena tehdyt valinnat kantavat pitkälle aikuisikään saakka, Malinen muistuttaa.

Energiajuomat sisältävät pääasiassa värjättyä ja hapotettua vettä, kofeiinia, tauriinia sekä vaihtelevasti vitamiineja, guaranaa ja ginseniä.

Lisätietoja:

Jari Malinen, nuorisopäällikkö, p. 046 878 2211

 

Ystävällisin terveisin, 

Antti Kallio

Suomen Pesäpalloliitto ry

Viestintäpäällikkö

antti.kallio@pesis.fi

p. 043 210 0396

http://www.pesis.fi/

 

http://twitter.com/pesapallo 

http://www.facebook.com/pages/Suomen-Pesapalloliitto-ry/265357409536