Kainuun ensimmäinen pesismestari vietti 100-vuotisjuhlia

14.11.2011

Kainuun ensimmäinen miesten pesäpallomestariseura vietti 12.11. toimintansa 100-vuotisjuhlia.

Mestariseura ei yllättäen ole kuitenkaan Sotkamon Jymy, ei Kajaanin Pallokerho eikä Kuhmon Kiva. Kainuun ensimmäisen virallisen pesismestaruuden voitti 1922 Kajaanin Kipinä.

Kipinä perustettiin 1911, ja yleisseurana sen ensimmäisiä toimintalajeja olivat mm. hiihto ja pesäpallo. Kun pesis virallisesti kilpailutoimintana 1920-luvun alkoi, ratkaistiin heti myös Kainuun mestaruus. Kipinä voitti pm-finaalissa paltamolaisen Mieslahden Nahjuksen, toisen 100-vuotiaaksi jo kasvaneen seuran, juoksuin 16-6. Seuraavana vuonna 1923 seitsemän joukkueen alkusarjasta finaaliin selvityivät Kainuun Ärjy ja Mieslahden Teräs (entinen Nahjus).  Nykyisin ampumahiihtäjistään tunnettu Ärjy vei pm-kullan juoksuin 22-4.

Kipinä luopui pesäpallosta 1930-luvun alussa, ja erikoisseura Kajaanin Pallokerho näki sen seurauksena päivänvalon 24.4. 1933. Kipinä muuttui yleisseurasta luistelu- ja yleisurheiluseuraksi, ja sen nimekkäimpiä urheilijoita ovat olleet moukarinheiton olympiavoittaja Ville Pörhölä ja Urho Kekkonen, joka on toiminut myös seuran puheenjohtajana.

Lisätietoja: http://www.kajaaninkipina.fi/