90-luvun taistelupari Kuusiniemi-Vuorinen on vastakkain Itä-Länsi-valitsijoina

16.4.2012

Jännitteitä on ilmassa miesten Itä-Länsi-ottelun ympärillä, vaikka yhtään pelaajaa ei ole vielä edes nimetty kumpaankaan joukkueeseen. 90-luvun kilpakumppanit, useasti pudotuspeleissä vastakkain pelanneet Janne Vuorinen ja Kari Kuusiniemi valitsevat tähtisikermät Sotkamossa 22.7. pelattavaan pesäpallon arvo-otteluun.

Vuosi sitten Kouvolassa nähtiin kotiutuskilpailuun asti venynyt hurja 20 juoksun taisto, jossa Länsi veti lopulta pidemmän korren.

 

– On ilo ja kunnia päästä valitsemaan Lännen joukkue. Kaiken kruunaa se, että että peli on Sotkamossa. Paljon yleisöä, mahtavaa aikaa huippuosaajien kanssa ja Suomen parhaat pesäpalloilijat – ei viikonlopulta juuri enempää voisi toivoa. Olen myös aina pitänyt Sotkamon ”kannustavasta” yleisöstä. Sielläkin on erityisen kivaa voittaa, Kuusiniemi virnistää.

 

Vuorinen muistuttaa kuitenkin harvinaisesta herkusta, josta vierailijat eivät Sotkamossa yleensä pääse nauttimaan.

 

– Vierasjoukkueiden juhliminen on ollut vähäistä Sotkamossa. Siitä perinteestä myös tulevassa Itä-Lännessä pidetään kiinni.

 

Vuorinen on miesten arvo-ottelun valitsijana ensikertalainen. Suunnitelmat joukkueen rakentamisen suhteen ovat silti kirkkaana mielessä.

 

– Tavoitteena on paras kokonaisuus pelaavana joukkueena. Lopullisten valintojen osalta haluan kuunnella pelinjohtajaa, sillä joukkueen tulee pelata pelinjohtajansa näköistä pesäpalloa. Kokonaisuuden kannalta parhaat pelaajat valitaan mukaan, seurakiintiöillä tai entisillä näytöillä ei ole merkitystä. Pelaajilla täytyy olla 100-prosenttinen sitoutuminen ja halu edustaa Idän joukkuetta, Vuorinen painottaa.

 

Kuusiniemi on kautta aikain ainut pelaaja, joka on voittanut miesten Superpesiksessä sekä etenijä-, lyöjä-, teho- että kärkilyöntitilastot. Pitkälle pelaajauralle mahtui 26 arvo-ottelua, 14 Itä-Länttä ja 12 Liitto-Lehdistöä. Pesispörssissä Kuusiniemen ykköspaikkaa uhkaa tulevina vuosina mahdollisesti Idän joukkueeseen valittava Sotkamon Toni Kohonen.

 

Janne Vuorinen on esiintynyt ennen valitsijan tehtäväänsä miesten Itä-Länsi-otteluissa myös pelaajana ja pelinjohtajana. SM-mitaleita Vuorisella on nykypelaajista eniten, yhteensä 12. Ainoastaan kolme kautta 15-vuotisen pääsarjauran aikana päättyi ilman mitalia.

 

Saarenketo pyrkii palauttamaan Idän voittokantaan

 

Suomen mestareita löytyy myös naisten 51. Itä-Länsi-ottelun valitsijoista. Viime vuonna Länsi katkaisi Kouvolassa Idän neljän ottelun voittoputken ja vei selvän voiton lukemin 0-2 (1-5,3-4). Voittajajoukkueen rakentanut kahdeksan kauden superpesispelaaja Leena-Maaria Lamminen jatkaa itseoikeutetusti tehtävässään. Lamminen oli mukana Porin joukkueessa kaudella 2002, kun Pesäkarhut voitti historiansa toistaiseksi ainoan naisten mestaruuden.

 

Vastustaja Itä kaappasi riveihinsä 90-luvun todellisen tähtipelaajan vastaamaan joukkueensa valinnoista. Urallaan helsinkiläisen Roihun, Viinijärven, Siilinjärven ja Jyväskylän Kirin joukkueita Superpesiksessä edustanut Saarenketo pitää edelleen hallussaan pesispörssin sijaa 13. Vuonna 1995 Saarenkedosta tuli kaikkien aikojen kolmas naispelaaja, joka saavutti 1500 kärkilyönnin rajan pääsarjatasolla.

 

Naisten valitsijoilla on molemmilla kokemusta arvo-otteluista pelaajana. Lamminen on pelannut kaksi ja Saarenketo peräti 11 Itä-Länsi-ottelua.

 

Nuorten ottelut antavat lisämausteensa viikonlopulle

 

Itä-Länsi-viikonloppu käsittää jälleen viisi tähdistöottelua. Aikataulumuutoksena B-poikien ottelu on siirretty perjantai-iltapäivään, joten sunnuntai on pyhitetty ainoastaan miesten kamppailulle. Nuorten otteluiden valinnoista vastaavat A-poikien osalta Idän Ville Huuhtanen Lappeenrannasta ja Lännen Pasi Tyynelä Seinäjoelta, B-tytöissä Idän Riina Surakka Lappeenrannasta ja Lännen Timo Kankaanpää Vaasasta sekä B-pojissa Idän Jukka-Pekka Karttunen Jyväskylästä ja Lännen Petri Huhtala Haapajärveltä.

 

Juhlavuoden Itä-Länsi sytyttää Sotkamon

 

Sotkamossa Itä-Länsi-tapahtuman valmistelut ovat hyvällä mallilla. Juhlaan on aihetta, sillä pesäpallo täyttää 90 vuotta ja ensimmäistä miesten Itä-Länsi-ottelusta Helsingin Hesperian kentällä tulee kuluneeksi 80 vuotta. Suomen suosituimmalla tähdistöottelulla on edelleen paikkansa yhtenä kesän suurimmista kotimaisista urheilutapahtumista.

 

– Sotkamo ja Vuokatti tarjoavat erinomaiset puitteet arvo-ottelutapahtumalle. Täällä on pesäpallokulttuuria ja fanaattinen yleisö. Kentälläkin tapahtuu varmasti, kun todellisia legendoja on valitsijoina. Uskon, että joukkueet ovat valitsijoidensa kaltaisia eli hyvin värikkäitä otteluita on luvassa, SuperJymyn toimitusjohtaja Jarmo Heikkinen ennustaa.

 

Oman mausteensa sunnuntain miesten arvo-otteluun tuovat alle 12-vuotiaat pesäpalloilijat, sillä valtakunnallinen Tenavaleiri alkaa Sotkamossa heti Itä-Länsi-tapahtuman jatkeeksi.

 

Pesäpallon Itä-Länsi 2012

 

Iltalehden ja Superpesiksen yleisöäänestys järjestetään nettiäänestyksenä 4.-17.6. Yleisö valitsee yhden pelaajan jokaiseen miesten ja naisten joukkueeseen.

 

Yleisön valinnat julkistetaan tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 20.6. Samanaikaisesti valitsijat julkistavat miesten ja naisten joukkueiden ykköspelinjohtajat. Lisäksi samassa tilaisuudessa järjestetään miesten Superpesiksen valintatilaisuus, jossa sarjataulukon hännillä oleva joukkue valitsee ensimmäisenä vastustajansa juhannuksen jälkeisiin kahteen ensimmäiseen otteluun.

 

Naisten Liitto-Lehdistö-ottelu pelataan 20 välivuoden jälkeen Turussa 19.6. Liitto-Lehdistö-ottelun parhaat pelaajat valitaan suoraan Itä- Länsi-otteluun.

 

Itä-Länsi-joukkueet julkaistaan kokonaisuudessaan tiedotustilaisuudessa Kajaanissa 3.7.

 

Itä-Länsi-otteluaikataulu

Torstai 19.7.

Sotkamo-Jyväskylä, miesten Superpesistä klo 18

Perjantai 20.7.

B-pojat, 36. Itä-Länsi klo 14
A-pojat, 55. Itä-Länsi klo 18

Lauantai 21.7.

B-tytöt, 36. Itä-Länsi klo 11
Naiset, 51. Itä-Länsi klo 15

Sunnuntai, 22.7.

Miehet, 77. Itä-Länsi klo 15
Valtakunnallinen Tenavaleiri E-ikäisille alkaa

 

Aiheesta lisää

http://www.italansi.fi/

Iltaohjelma ja muuta lisätietoa Itä-Länsi-tapahtumasta