Uusi suomalainen mitalilaji? – Baseball ja softball tyrkyllä olympialaisiin 2020

1.7.2013

Kansainvälinen olympiakomitea KOK valitsi kolme lajia kahdeksasta kilpailemaan yhdestä jäljellä olevasta paikasta vuoden 2020 kesäolympialaisiin. Perinteisen suomalaisen menestysurheilun painin rinnalla mukana ovat uudet potentiaaliset mitalilajit baseball ja softball sekä squash.

Pallonlyöntipelien harrastaminen on Suomessa keskittynyt kansallispelimme pesäpallon ympärille. Baseball ja softball ovat kuitenkin lähisukulaisia, joiden kanssa toimitaan hyvässä yhteistyössä.

 

– Baseball ja softball ovat nykyään osa Pesäpalloliittoa. Haluamme mieluummin hyötyä molemmat toisiltamme kuin ajatella, että toisen menestys olisi toiselta pois. Baseball ja softball tuovat perinteisen kansallislajin rinnalle mielenkiintoisen kansainvälisen ulottuvuuden, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Arto Ojaniemi toteaa.

 

Pallonlyöntipeleillä onkin pitkä maailmanlaajuinen historia. Nykyään baseballia ja softballia pelataan 140 maassa. Kilpailumielessä pelaajia on 62 miljoonaa. Viimeksi baseball ja softball olivat mukana olympiaohjelmassa Pekingissä 2008.

 

– Baseball ja softball ovat tätä nykyä merkittäviä globaaleja lajeja, joita pelataan lähes kaikissa maanosissa. Yhdysvaltojen ulkopuolella vahvimmat haastajat ovat Etelä-Korea, Japani, Kuuba ja Euroopan ykkönen Alankomaat, Suomen Baseball- ja Softball -jaoksen puheenjohtaja Tony Jones kertoo.

 

Täysin tuulesta temmattuja eivät ole ajatukset Suomen menestymisestä lajin arvokisoissa.

 

– Baseballissa lyödään vaakasuoraan heitettyyn syöttöön toisin kuin pesäpallossa. Meillä on kuitenkin useita pelaajia, jotka ovat tulleet mukaan pesäpallotaustan kautta ja omaksuneet nopeasti uuden pelin. Lisäksi naisten huippupesäpalloilijoista koottiin joukkue softballin EM-kisoihin 2005. Hyvin valmistautumalla ja sopeutumalla uuden lajin erityispiirteisiin mikä vain on mahdollista, Suomessa on pallonlyöntipelien osaamista ja lahjakkuutta, Jones sanoo.

 

KOK tekee päätöksen viimeisen olympiapaikan 2020 kohtalosta Buenos Airesissa 8. syyskuuta.

 

Baseballin olympiahanke: http://playball2020.com

Baseball Suomessa: http://www.baseball.fi/index.php

 

Lisätietoa:

Tony Jones, Baseball- ja Softball-jaoksen puheenjohtaja, p. 040 592 1675

Arto Ojaniemi, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja, p. 050 061 2102