Valtakunnallisilta pesäpalloleireiltä tärkeä tuki paikalliselle elinkeinoelämälle

27.7.2013

Valtakunnallisen Naperoleirin avajaiset Ulvilassa, kuvaaja Mika Mikola.
Valtakunnallisen Naperoleirin avajaiset Ulvilassa, kuvaaja Mika Mikola.

Neljälle nuorten valtakunnalliselle pesäpalloleirille Kempeleessä, Turussa, Ulvilassa ja Vihdissä osallistuu tänä kesänä 355 joukkuetta. Historian toiseksi suurin osallistujamäärä tarkoittaa yli 5000 lasta vanhempineen. Leireistä onkin tullut suurtapahtumia, jotka näkyvät paikkakuntien katukuvassa ja tukevat paikallista elinkeinoelämää merkittävästi.

Erityisesti pienimpien junioreiden leireillä vanhemmat ovat aktiivisesti mukana ja yhdistävät omia kesälomamatkojaan jälkikasvunsa harrastusten mukaan.

 

– Kempeleen 114 joukkueen D-junioreiden Suurleiri oli koko Pohjois-Suomen suurin urheilutapahtuma tänä kesänä. Vihdin Nummelaan matkusti puolestaan noin 3000 leiriläisen joukko lapsia ja vanhempia, mikä ei varmasti jäänyt paikallisilta yrittäjiltä huomaamatta, Pesäpalloliiton nuorisopäällikkö Jari Malinen toteaa.

 

Pesäpalloleirien osallistumisaktiivisuus on pysynyt viime vuosina 350 joukkueen kieppeillä. Malinen tietää ainakin yhden suosiota selittävän syyn.

 

– Vapaaehtoisorganisaatioille kuuluu suuri kiitos, sillä leirit ovat olleet järjestelyidensä puolesta laadukkaita tapahtumia. Välillä vain osallistujien vaatimukset meinaavat olla ylimitoitettuja. Toivon, että julkisella puolella ymmärretään jatkossakin lasten ja nuorten liikunnan merkitys. Ilman koulujen kunnollista käyttömahdollisuutta majoituksen ja ruokailujen järjestäminen olisi haastavaa, samoin kenttiä tarvitaan. Esimerkiksi Kempeleen leirillä sade yllätti useampana päivänä, mutta useat nykyaikaiset hiekkatekonurmikentät pelastivat aikataulukaaokselta, Malinen toteaa.

 

Ilmapiiri pesäpalloleireillä korostaa toisten huomioonottamista ja reilua peliä. Junioripelaajat ja nuorisotuomarit oppivat urheilun avulla tärkeitä taitoja koko elämää ajatellen.

 

– Urheilullisuus, reilu peli ja toisten kunnioittaminen ovat keskiössä. Liikunnallinen elämäntapa tarkoittaa vastuun ottamista omasta itsestä, ruokavaliosta ja elämäntavoista lähtien. Esimerkiksi energiajuomien kielto on leireillä voimassa jo kolmatta kesää, eikä siihen ole enää tarvinnut puuttua. Myös ohjaajat ja valmentajat näkevät kilpailullisten tulosten läpi ensisijaisen roolinsa kasvattajina, Malinen päättää.

 

Valtakunnallinen F- ja G-ikäisten Naperoleiri jatkuu Ulvilassa lauantaihin saakka. Leirikesän päättää C-junioreiden Nuorisoleiri Turussa 29.7.–2.8.