Pitkän linjan seuraikonit Antti Hartikainen ja Carita Toiviainen vuoden pesäpalloilijoiksi

23.11.2013

Koko uransa Sotkamon Jymyä edustanut Antti Hartikainen on valittu vuoden pesäpalloilijaksi pesäpallokauden päätöstapahtumassa Jyväskylässä. Vuoden naispesäpalloilijan tittelin sai seurauskollisuutta kasvattajaseurassaan, Pesäkarhuissa Porissa, vuodesta 2004 osoittanut Carita Toiviainen.

Hartikainen on pelannut jo vuosia korkealla henkilökohtaisella tasolla menestyvässä joukkueessa ja yltänyt useasti lähelle valintaa. Lopulta pitkä odotus palkittiin. Kärkilyöntitilaston kolmonen ja etenijätilaston vitonen voitti kahdeksannen mestaruutensa ja samalla uransa 12. SM-mitalin. Kuudennen Itä-Läntensä Hyvinkäällä pelannut Hartikainen oli runkosarjan ykkönen pesäpallossa vaikean ykköstilanteen purkajana.

Vuoden naispesäpalloilijaksi arvostettiin SM-hopeaa voittaneen Pesäkarhujen monivuotinen luottopelaaja ja kapteeni Carita Toiviainen, jonka unelmakaudesta jäi puuttumaan vain sen kirkkain kruunu. Toiviainen laittoi kärkilyöntiennätyksensä uusiksi lukemin 176 onnistuen keskimäärin neljä kertaa viidestä. Etenijätilaston kolmonen pelasi kuudennen Itä-Läntensä Hyvinkäällä ja voitti jo yhdeksännen SM-mitalinsa.

Vuoden poikapesäpalloilijaksi valitun Niko Korhosen kausi ei juuri täydellisempi olisi voinut olla. Sotkamon Jymyn ykköskärki debytoi A-poikaikäisenä miesten Itä-Länsi-ottelussa ja voitti sekä A-poikien että miesten Suomen mestaruuden. Vuoden tyttöpesäpalloilijaksi valittiin raumalaisen Feran B-tyttöjen mestariksi johdattanut kapteeni Ida Henriksson, joka sai laajasti vastuuta myös naisten Superpesiksessä.

Vuoden pelinjohtajia ovat kolmesti peräkkäin joukkueensa Suomen mestareiksi luotsanneet Lapuan Virkiän Jukka Liikala ja Sotkamon Jymyn Mikko Kuosmanen.

Vaihtajajokerit pudotuspelien arvokkaimpia

Pesäpallossa on pitkään puhuttu etenijä- ja lyöjäjokereista. Pudotuspelien arvokkaimmiksi pelaajiksi nousivat kuitenkin tällä kertaa vaihtajajokerit, jotka rakensivat tilanteita kotiuttajille hurjilla onnistumisprosenteilla. Sotkamon Jymyn Jani Komulainen voitti kautta aikain ensimmäisenä pelaajana 10. mestaruuden ja rikkoi 1000 pudotuspelien kärkilyönnin rajan. Komulainen onnistui vaihtamaan etenijää eteenpäin jopa 80-prosenttisella varmuudella.

Pudotuspelien arvokkaimmaksi naispelaajaksi valittu Lapuan Virkiän Enni Kylä-Kause on yksi Superpesiksen vaarallisimmista lyöjistä. Pudotuspelien kärkilyönti-, lyöjä- ja tehopistetilastojen ykkönen oli lähes pitelemätön loppuottelusarjassa Pesäkarhuja vastaan. Molemmille pelaajille pudotuspelien arvokkaimman pelaajan titteli on uran ensimmäinen. Komulainen on valittu kahdesti vuoden pesäpalloilijaksi 2004 ja 2006.

Tilastokummajainen naisten vuoden lukkari –valinnassa

Sotkamon Jymyn Toni Kohonen jatkaa matkaansa kaikkien aikojen pesäpalloilijaksi. Ennätyksellisen 17. miesten Itä-Läntensä pelannut Kiteen Pallon kasvatti arvostettiin jo 10. kerran vuoden lukkariksi, mihin ei yksikään pesäpalloilija ole aiemmin yltänyt. Toiseksi eniten valintoja on Mauri Pyhälahdella, 8. Yhdeksän kertaa Suomen mestaruutta juhlinut Kohonen on kaksinkertainen vuoden pesäpalloilija ja pudotuspelien arvokkain pelaaja 2011. Pesispörssissä on edellä enää yksi lajin suurimmista legendoista, Kari Kuusiniemi.

Naisten vuoden lukkari edustaa Superpesiksen uutta lukkarisukupolvea. Jenna Kammi-Rahnasto pelasi toisen kautensa Lapuan Virkiässä ja johdatti joukkueensa toistamiseen Suomen mestariksi. Tilastokummajaisena Kammi-Rahnasto ei ole vuoden lukkari –tittelistään huolimatta saanut vielä kutsua naisten Itä-Länsi-otteluun.

Kultainen maila, pilli ja räpylä pelaajien valintoja

Pelaajat ovat myös valinneet keskuudestaan kauden parhaat. Jokainen superpesispelaaja sai äänestää joko miesten tai naisten parhaita sisä- ja ulkopelaajia sekä tuomaria. Parhaan sisäpelaajan kultaisen mailan saivat tänä vuonna Sotkamon Jymyn Jani Komulainen ja Lapuan Virkiän Enni Kylä-Kause. Parhaan ulkopelaajan kultaisella räpylällä palkittiin mestarijoukkueiden lukkarit, Sotkamon Toni Kohonen ja Lapuan Jenna Kammi-Rahnasto. Vuoden tuomari –palkinnon ja pelaajien äänestämänä Kultaisen pillin pokkasi Matti Lähteenmäki Loimaalta. Kaikkien aikojen syöttötuomari on viheltänyt miesten Superpesiksessä toistaiseksi ainoana tuomarina yli 400 ottelua, yhteensä 450.

Superpesiksen palkitut

Vuoden pesäpalloilijat:           Carita Toiviainen, Pori

Antti Hartikainen, Sotkamo

Pudotuspelien parhaat:           Enni Kylä-Kause, Lapua